O Nas

Fundacja im. Heleny i Tadeusza Zielińskich (pierwotna nazwa) ustanowiona została w dniu 13 lutego 1992 r. przez śp. Zbigniewa Zielińskiego.

Ponadto w ramach Fundacji wydzielono dwa fundusze (oddziały): Fundusz Stypendialny w Jarosławiu i Fundusz Stypendialny przy AGH w Krakowie, które obecnie pełnią funkcje Komisji Stypendialnych.

W sierpniu 2002 zmieniono nazwę Fundacji na: Fundacja Pomocy Edukacyjnej dla Młodzieży im. Heleny i Tadeusza Zielińskich.

Fundacja prowadzi działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych na rzecz społeczności lokalnej (głównie w ramach powiatu jarosławskiego). Szczegółowe cele określa statut opracowany przez Fundatora śp. Zbigniewa Zielińskiego:

Dla realizacji powyższych celów Fundacja prowadzi działalność gospodarczą jako dodatkową, z której uzyskane dochody w całości przeznaczone są na pokrycie wydatków statutowych. Działalność gospodarcza polega na prowadzeniu własnej stacji paliw oraz wynajmie nieruchomości.

Ponadto w listopadzie 2015 Fundacja uzyskała status organizacji pożytku publicznego, co stwarza możliwość korzystania z darowizn podatników w wysokości 1% od podatku dochodowego.

Korzystając z okazji zachęcamy mieszkańców Jarosławia i okolic do tankowania paliw w naszej stacji przy ul. Reymonta 15 w Jarosławiu oraz o deklarowanie 1% odpisów z podatku, co pozwoli na zwiększenie liczby i kwoty stypendiów oraz zakresu pomocy charytatywnej.

Dzień Sybiraka i Weterana

W dniu 19 września 2016 odbyły się uroczystości upamiętniające Polaków zesłanych na Sybir
w czasie II wojny światowej. W uroczystościach jak co roku wzięli udział Sybiracy i ich rodziny, parlamentarzyści, przedstawiciele władz samorządowych, służb mundurowych, młodzież
z pocztami sztandarowymi wszystkich jarosławskich szkół oraz mieszkańcy Jarosławia w asyście Kompani Honorowej Wojska Polskiego ze sztandarem 14 Dywizjonu Artylerii Samobieżnej
i Jednostki Strzeleckiej 2025 im. ppor. Zbigniewa Zielińskiego.

Po 67 latach godny pochówek Bohatera podziemia!

W dniach 16 i 17 września 2016 r. mieszkańcy miasta uczestniczyli w ostatniej drodze mjr Władysława Koby rodaka naszego miasta Jarosławia, żołnierza września 1939 r., żołnierza Armii Krajowej, ostatniego prezesa Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość Okręgu Rzeszów. W dniu 28 września 1947 r. został aresztowany i po bestialskim śledztwie wyrokiem Wojskowego Sądu Rejonowego w Rzeszowie z 21 października 1948 został skazany na karę śmierci. Wyrok został wykonany strzałem w tył głowy 31 stycznia 1949 r.

Pokaż wszystkie