95 rocznica Odzyskania Niepodległości

data dodania: 2016-03-14 13:31:23

W dniu 10 listopada br. z okazji 95 rocznicy Odzyskania Niepodległości i 150 rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego w Rzeszotarach k/Wieliczki tj. w miejscu skąd wywodzą się przodkowie Fundatora śp. Zbigniewa Zielińskiego odbędą się uroczystości religijno-patriotyczne upamiętniające te wydarzenia.

W ramach obchodów uhonorowani zostaną szczególnie zasłużeni w walkach o niepodległość Polski, rodacy z Rzeszotar, m.in. Paweł, Arystomen Zieliński, pradziadek Fundatora, uczestnik Powstania Styczniowego oraz gen. broni WP Zygmunt Zieliński, brat dziadka dowódca 2 pułku Legionów Polskich, III Brygady Legionów Polskich, Polskiego Korpusu Posiłkowego, 3 Armii Wojska Polskiego w wojnie polsko-bolszewickiej, bojownik o niepodległość i odrodzenie Państwa polskiego, zwycięski dowódca w bitwach I wojny światowej, wojny ukraińsko-polskiej oraz polsko-bolszewickiej, organizator Armii w wyzwolonej Polsce, odznaczony m.in. Orderem Orła Białego, Krzyżem Srebrnym i Komandorskim Orderu Virtuti Militarii, Krzyżem Komandorskim Orderu Legii Honorowej, a także liczna rodzina Żelechowskich ze strony matki Arystomena Zielińskiego oraz bezimienni do dziś mieszkańcy Rzeszotar, nazywani kosynierami.

Program uroczystości w dniu 10 listopada 2013 :

11:00 – Msza św. za Ojczyznę w kościele parafialnym pw. św. Jana Chrzciciela w Rzeszotarach

12:30 – Uroczyste odsłonięcie i poświęcenie tablic upamiętniających postać gen. Zygmunta Zielińskiego i 150 rocznicę Powstania Styczniowego, plac przy ul. Górny Rynek w Rzeszotarach

13:15 – Wernisaż wystawy „Idziemy pełnić naszą powinność" Spektakl „Serce..... A to Polska właśnie" – Teatr po latach przy M-GOK Świątniki Górne – Sala Klubu Młodzieżowego

14:30 – Poczęstunek żołnierski

17:00 – Koncert kameralny

Marta Abako – solistka Opery Krakowskiej – sopran

Kwartet smyczkowy ARCHI

Anna Hara Pióro – I skrzypce, Zbigniew Ziegielheim – II skrzypce

Grażyna Piechowska – altówka, Agata Sanchez – Martos – wiolonczela

W uroczystościach weźmie udział rodzina Bohaterów Narodowych, m.in. wnuk gen. Zygmunta Zielińskiego i prawnuczka Pawła, Arystomena Zielińskiego oraz władze Fundacji im. Heleny i Tadeusza Zielińskich z Jarosławia.