XVII Zlot Gwiaździsty – Śladami Przeszłości

W dniu 27 kwietnia 2018 r. odbył się finał XVII edycji konkursu Zlot Gwiaździsty – Śladami Przeszłości. Temat prac konkursowych w tym roku to: „W setną rocznicę odzyskania Niepodległości przez Polskę. Pierwsza wojna światowa i walka o niepodległość. Pamiątki i świadectwa w mojej rodzinie, miejscowości”.

Tradycyjnie uroczystości religijno patriotyczne odbyły się w jarosławskim opactwie, rozpoczęto je Mszą św. w kościele pw. św. Mikołaja i Stanisława w intencji poległych
w walce o Niepodległość oraz za wolną Ojczyznę. Eucharystii przewodniczył ks. Marek Pińkowski dyrektor Ośrodka Kultury Chrześcijańskiej, a homilię wygłosił ks. prałat Marian Bocho, proboszcz parafii Bożego Ciała w Jarosławiu. Mottem homilii była wdzięczność Bogu oraz bohaterom, którzy oddali swe życie w walce o Niepodległość Polski.

Po Mszy świętej uroczystości kontynuowano pod Krzyżem Golgoty Narodu w asyście kompanii honorowej Wojska Polskiego, gdzie jarosławska orkiestra dęta „Laudate Dominum” odegrała Hymn Narodowy oraz odmówiono modlitwę za Ojczyznę i poległych w walce o Niepodległość Polski.

Po krótkich przemówieniach gospodarza uroczystości wiceburmistrza Dariusza Tracza oraz członka Zarządu naszej Fundacji Marka Puzio, przewodniczący Komisji Konkursowej Jakub Izdebski przedstawiciel IPN oddział w Rzeszowie ogłosił wyniki konkursu.

W kategorii szkół podstawowych

I miejsce uzyskała Anna Gałasiewicz – Szkoła Podstawowa Nr 7 w Jarosławiu

II miejsce przyznano Julii Wojtowicz – Szkoła Podstawowa Nr 4 w Jarosławiu

III miejsce przyznano Kacprowi Czwakiel – również S.P. Nr 4 w Jarosławiu

Wyróżnienie otrzymała: Julia Stęchły – Szkoła Podstawowa Nr 5 w Jarosławiu

W kategorii gimnazjów

I miejsce po raz trzeci przypadło – Julii Olbrycht – Szkoła Podstawowa w Gaci

II miejsce zajęła Paulina Lis – Szkoła Podstawowa Nr 5 w Jarosławiu

III miejsce Amelia Babiś – również S.P. Nr 5 w Jarosławiu

Wyróżnienie otrzymała Wiktoria Jakubowska S.P. Nr 5 w Jarosławiu

Największą sumę punktów w ocenie Komisji uzyskały prace młodzieży ze Szkoły Podstawowej Nr 5 im. Baśki Puzon w Jarosławiu, zapewniając sobie po raz kolejny Puchar Przechodni Dowódcy Garnizonu Jarosław, który wręczony został dyrektorowi Szkoły Wojciechowi Popczyńskiemu przez kpt. Zbigniewa Moszyńskiego.

Ponadto Zarząd Fundacji Zielińskich przyznał Szkole Nr 5 nagrodę specjalną; zestaw książek z serii „Wielcy Polacy Rzeczpospolitej Polskiej”, którą przekazał Dyrektorowi Szkoły członek Zarządu Fundacji Marek Puzio.

Po części oficjalnej i wręczeniu nagród, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, służby mundurowe, zaproszeni goście oraz uczniowie złożyli kwiaty pod Krzyżem Golgoty, po czym zgodnie z ceremoniałem wojskowym odczytano Apel Poległych, a kompania honorowa Wojska Polskiego oddała salwę honorową.

W uroczystości religijno – patriotycznej poza organizatorami i współorganizatorami uczestniczyli Dyrektorzy biur poselskich, służby mundurowe, nauczyciele, poczty sztandarowe z jarosławskich szkół oraz liczni mieszkańcy miasta. Fundację Zielińskich reprezentował członek Zarządu Marek Puzio. Gościem honorowym był mjr rez. Zdzisław Niemczycki – pomysłodawca i inicjator Zlotów Gwiaździstych.

Dzięki konkursom udało się odkryć wiele ciekawych wydarzeń historycznych nigdzie nie publikowanych, które poszerzają naszą wiedzę o najnowszej historii regionu.

Stanisław Kiełbowicz

fot. Renata Pęcak UM Jarosław